Dirijori

VLADIMIR LUNGU

Născut la Chișinău, Vladimir Lungu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca secţiile dirijat cor, dirijat orchestră și masterat sub îndrumarea unor maeștri ai baghetei precum Florentin Mihăescu, Petru Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu, Cornel Groza ş. a. Pregătirea sa dirijorală a fost completată de participarea la Cursuri de Măiestrie ale maeștrilor Mihail Secichin, Christfried Brödel, Octav Calleya, Emily Brown.

În perioada 2002-2007 Vladimir Lungu şi-a desfaşurat activitatea la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar începand cu 2007 în Turcia. Între anii 2007-2015 a fost dirijor și începând cu 2009 director muzical a Operei de Stat din Mersin, între anii 2015-2019 a fost cadru didactic la Conservatorul De Stat “Dokuz Eylül” iar din anul 2019 este dirijor la Opera de Stat din Izmir.
În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă, balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic cât și cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale.
Începând cu stagiunea 2021-2022 Vladimir Lungu a revenit în calitate de dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, instituție în care și-a început activitatea profesională acum 20 de ani.
Pe parcursul activității sale a colaborat cu Opera Naţională din Bucureşti, Opera Naționala din Iași, Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul de Operă “Oleg Danovski” din Constanţa, Operele de Stat din Istanbul, Izmir, Antalya si Samsun, Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii “Moldova” din Iași, Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” din Chișinău, Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Oradea, Craiova, Târgu-Mureș, Izmir, Adana, Bursa şi Eskişehir, orchestrele “Deso” și “Koda”. În 2019 a fost dirijorul principal al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani” din Târgu-Mureș. De asemenea a partictipat frecvent la Festivalul Internaţional de Operă şi Balet de la Aspendos, Festivalul Internaţional de la Mersin, Zilele Operei de la Istanbul, Zilele de Operă şi Balet de la Eskişehir, Festivalurile “Opera Aperta”, „Oameni de aur ai Operei” și „Toamna muzicală” din Cluj-Napoca, Festivalul de Operă din Sibiu și Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului din Constanța. În 2015 a înregistrat lucrări ale compozitorului american Steven Lebetkin cu The City of Prague Philharmonic Orchestra. În 2013 Vladimir Lungu a fost desemnat “Dirijorul Anului” de către Turkey Lions Club Opera Awards.

Scroll to Top